Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Halfajták képes leírás - Akvarisztika.tlap.hu
részletek »

Halfajták - Akvarisztika.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: akvarisztika.tlap.hu » Halfajták
Keresés
Találatok száma - 9 db
Császárlazac

Császárlazac

E békés természetű pontylazac hátoldala zöldesibolyás árnyalatú halvány barnászöld. Lentebb sárgásezüst ámyalatú kékesfekete színű, ami sötét sáv benyomását kelti a hal oldalán. A széles alapú farok alatti úszó sárga. A "sáv" fölött a hímeken egy sor vörösesbarna pikkely lehet, a nőstények barnásabb színűek.

Diszkoszhal

Diszkoszhal

A diszkoszhalas akvárium kiválasztása elõtt tisztázzuk, hogy milyen célra fogjuk használni az akváriumot. Több diszkoszhal tartásához - tenyésztési szándék nélkül - legalább 100 cm hosszú akváriumot tanácsolunk, melynek magassága és a szélessége legalább 50 cm legyen. Egy ilyen 250 literes akváriumban probléma nélkül tarthatunk 10 db diszkoszhalat. Kifejlett halból azonban csak legfeljebb 6 db-ot tartsunk egy ekkora akváriumban. Egy pár diszkoszhalnak a tartásához már kisebb akvárium is megfelelõ. A standard nagyságú akvárium mérete egy 50x50x50 cm-es, kocka alakú, 125 literes akvárium. Ez a méret természetesen csak egy a sok lehetséges megoldás közül. A jóltartott, fiatal, és még tapasztalatlan pár tenyésztésénél 50x50 cm hosszú akváriumot válasszunk. Az akváriumba lehetõség szerint berakhatunk gyökeret,faágakat, természetesen kifőzve és jól kiáztatva,azonban tanácsos az óvatosság, mert a gyökerek sokféle káros, szennyezõ anyagot engedhetnek az akvárium vizébe és így negatívan befolyásolják annak minõségét. Kisebb kerámia ültetökbe növényeket is ültethetünk,de ez nem szükséges. Semmiképpen ne akarjunk olyan fagyökereket berakni díszítésnek, melyektõl a víz penészes és dohos szagú lehet.

Fehérpettyes algaevőharcsa

Fehérpettyes algaevőharcsa

Az Acanthicus adonis tartásához nagy akváriumra és megfelelő vízáramlásra van szükség, mivel nagyra növő harcsa: a természetben elérheti a 100 cm-t is, de az akváriumban is megnő 50cm-re. A teste alapszíne fekete, néha szürke, a hasi rész ugyanolyan színű, mint a test többi része. A fiatal kishalakon fehér pöttyök tarkítják a testet, de ez felnőtt korban eltűnik, és a harcsa teljesen fekete lesz. A hal teste viszonylag keskeny, a farokúszó villás formájú, és a szélső sugarai hosszan megnyúltak. A felnőtt harcsák testén hosszában csontkinövések borítják a testet, a hímeknél a mellúszók első megvastagodott sugarán is ilyen tüskék találhatók. Területvédő, ezért nem tanácsos más hasonló harcsákkal tartani, mert megtámadhatja azokat, viszont a középső- és felső vízrétegekben úszó halakkal nyugodtan társíthatjuk. Éjszakai életet élnek, ezért lámpaoltás után érdemes etetni őket. Megfelelő körülmények között kb. 16 évig élnek, és 8 éves koruktól ivarérettek.

Kecsege

Kecsege

A kecsege (Acipenser ruthenus) a csontos halak (Osteichthyes) főosztályának a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályához, ezen belül a tokalakúak (Acipenseriformes) rendjéhez és a tokfélék (Acipenseridae) családjához tartozó faj.

Sávos díszcsík

Sávos díszcsík

A hal egész testét egymástól egyenlő távolságban futó, sötét, ferde sávok fedik, melyek a fejen előre, a testoldalon hátrafelé irányulnak. A hasoldal sárgás aranyszínű. A zömök fejen három pár bajuszszál van. Az úszókon sötét csíkok húzódnak, melyek a nagy farokúszón a legfeltűnőbbek.

Sziámi harcoshal

Sziámi harcoshal

Dél-Ázsiából, a Maláj-félsziget és Thaiföld vízinövényzettel sűrűn benőtt álló- és lassú folyású vizeiből származik, de a halviadalok népszerűsége miatt sokfelé elterjedt még Délkelet-Ázsiában. Így manapság már Szingapúrban, Laoszban, Kambodzsában és Vietnamban is sűrűn előfordul.

Sziámi tigrishal

Sziámi tigrishal

Nem csak nagyra növő hal, de nagyon aktív is. Célszerű egymagában tartani. Ha több halat szeretnénk belőle, akkor legalább 3, vagy annál több halat tartsunk, hogy az agresszió megosztódjon a halak között. Ehhez természetesen hatalmas akváriumra van szükség. A nagy, ragadozó halakat tartók körében egyre népszerűbbek, köszönhetően gyönyörű színezetüknek. Testük oldalról lapított, hátuk magas, fehér, vagy sárgás-barna színű, amelyen 5 széles fekete függőleges csík húzódik. Az első csík a szemen keresztül fut, míg az utolsó a farok tövénél található. A Borneóról és Szumátráról származó halakon 6-7 csík található. A szájukat nagyra tudják nyitni, könnyen lenyelik a kisebb halakat. Sok helyen brakkvízi halként árulják, de természetes élőhelyén szinte kizárólag édesvízben található meg, ezért nem szükséges sózni a vizét. Nagyon hasonlítanak a Datnioides pulcher-re, de a testükön található középső csík alapján megkülönböztethetőek: A D. pulcher oldalán futó csík fokozatosan elkeskenyedik, mielőtt eléri a hasi részt, míg a D. microlepis-nél ez a csík a has aljáig tart. A stresszes halak csíkjai kiszürkülnek, vagy akár az egész testük színezete besötétedik. A stresszt gyakran a rossz vízparaméterek, a hosszú szállítási idő, a búvóhelyek hiánya, vagy egy másik ragadozó hal okozza. A nemek megkülönböztetése nem ismert. Akváriumi körülmények között még nem sikerült szaporítani.

Szivárványos guppi

Szivárványos guppi

Az a guppi, amit ma a kereskedelemben kapni lehet, már alig hasonlít a vadon élő rokonaihoz, semmi köze hozzá. Az ősöket annak idején elvitték az összes kontinensre, s a moszkítók ellen harcoltak velük, mert azok lárvája a guppik kedvenc tápláléka. Mára a tenyésztők, megfelelő válogatással és keresztezéssel a guppik rengeteg változatát hozták létre: elsősorban a hímek úszói alakultak egyre színpompásabbá. A guppik szívesen megesznek minden élelmet, ami a kereskedelemben kapható. Hogy jó egészségüket megőrizzük, rendszeresen adjunk nekik élő vagy fagyasztott eledelt is. De arra vigyázni kell, hogy milyen társakat adunk melléjük az akváriumba: kerüljük az agresszív halakat, mert kiharaphatnak darabokat a guppik fátyolszerű farokúszójából. Tiszta, 24-25°C vízben hamar és könnyen világra hozzák az első utódokat. Mindig több nőstényt tartsunk, mint hímet, mert ez utóbbiak szenvedélyes udvarlása nagyon kifáraszthatja a nőstényeket. A medence szűrését nem szabad elhanyagolni (óránként egyszer a medence térfogata).

Vöröstorkú bölcsőszájúhal

Vöröstorkú bölcsőszájúhal

Eredeti élőhelyén a mexikói Yucatán-félszigettől délre Belizén át Észak-Guatemaláig fordul elő. Leginkább melegvízű (23-30 °C), sekély, lassan mozgó és semleges kémhatású (pH 6.5-8.0) folyókat, ártereket kedveli, de kerültek már elő példányai vízalatti barlangrendszerekből is. Európába először Németországba importálták 1937-ben.

Tuti menü