Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Cikkek, érdekességek képes leírás - Akvarisztika.tlap.hu
részletek »

Cikkek, érdekességek - Akvarisztika.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: akvarisztika.tlap.hu » Cikkek, érdekességek
Keresés
Találatok száma - 7 db
10 akvárium tipp

10 akvárium tipp

Ha eldöntöttük, hogy szeretnénk egy akváriumot, sőt már azt is tudjuk, milyen lesz, de nem szeretnénk szakemberre bízni berendezését, telepítését, akkor oda kell figyelnünk néhány alapvető szabályra. Ezek betartásával megelőzhetjük a legtöbb bakit, amit kezdő haltartók elkövetnek - és a vége a víz elszivárgása vagy a halak kipusztulása. Összegyűjtöttük a tíz legfontosabb jó tanácsot! 1. Akár szekrényre, akár állványra helyezzük az akváriumot, a teljes alsó üvegfelületnek érintkeznie kell a tartófelülettel. 2. Az akváriumot mindig vízszintben kell elhelyezni. (Vízmértékkel beállítható.) 3. Többszörös elektromos csatlakozási helyet építsünk ki és a konnektorokat a vízszint felett helyezzük el! 4. Feltétlenül tisztítsuk meg új akváriumot a szennyeződésektől, de erre a célra vegyszert vagy impregnált törlőkendőt soha ne használjunk, még kívülről sem! 5. Tisztítás után következik a vízpróba. A szárazra törölt medencénket óvatosan feltöltjük, és ezután megfigyelés alatt tartjuk kb. 24 órán át. Ha nem tapasztalunk szivárgást, a vizet leengedjük és megkezdhetjük az előzetes tervek alapján berendezni akváriumunkat. 6. Ne tegyük az akváriumot ablak elé! Nagy lesz a víz hőingadozása, illetve ez a hely várhatóan kedvezni fog az algaképződésnek. Ne legyen a radiátor vagy konvektor közelében se mert télen itt is lehetnek gondjaink a víz hőfokával.

Akvakertészet alapjai

Akvakertészet alapjai

A növényes akvárium készítésénél ismernünk kell azt, hogy mik a vízi növények optimális fejlődéséhez szükséges feltételek. Ezzel régebben vajmi keveset foglalkoztak, mivel a növény csak mellékes résztvevője volt az akvarisztikának. Lássuk mi az a négy alappillér, amit szem előtt kell tartanunk. 1. Nyomd tövig a gázt! Már kisiskolás korunkban megtanították, hogy a növények fotoszintéziséhez széndioxidra van szükség. Ami alapesetben az akváriumban fellelhető, az igen kevés számukra. 2. Lőn világosság A növények megfelelő növekedéséhez sok fényre van szükség. Az új irányzatok 200 literig az 1 W / liter fénymennyiséget javasolják. 3. Ki a Duna vizét issza... Az akvárium vizének heti rendszeres 40-50%-os cseréje csodákat művel... 4. Növénylakoma&#8 221; Nem szabad megfeledkeznünk növényeink táplálásáról sem. Az új nézetek szerint, hasonlóan a halak etetéséhez, a növényeket is minden nap kell tápozni.

Akvarisztika törvények

Akvarisztika törvények

41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról A Kormány az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. §-a (3) bekezdésének f) pontjában, a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 12. §-a (1) bekezdésének b) és d) pontjában kapott felhatalmazás alapján - az Alkotmány 35. §-a (1) bekezdésének b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - a következőket rendeli el: Általános rendelkezések 1. § (1) E rendelet alkalmazási köre a kedvtelésből tartott állatok tartására és forgalmazására terjed ki. (2) E rendelet alkalmazásában a) kedvtelésből tartott állat: a rendszertani besorolásától függetlenül minden olyan állat, amelyet nem kizárólag tudományos kutatás, állati eredetű termék előállítása, igavonás, teherhordás, természetvédelem, géntartalék- védelem és - eb és macska kivételével - közcélú bemutatás céljából tartanak, tenyésztenek, forgalmaznak, továbbá az az állat, amelyet más kedvtelésből tartott állat táplálása céljából tartanak és szaporítanak, valamint a nem gazdasági céllal tartott haszonállat, és a vadászatra használt állat. Folytatás a linkre kattintva!

Az akvárium berendezése

Az akvárium berendezése

Miután szert tettünk az általunk kiszemelt akváriumra, nem árt szakszerűen berendezni azt. A következő sorokat végigolvasva sok kínos és kellemetlen pillanattól óvhatjuk meg magunkat. Az elismerő pillantásokat pedig, amit a berendezés közben és után környezetünktől kapni fogunk, az akvárium mellé ajándékba adjuk mindenkinek :) Az első lépés, hogy nedves ronggyal mossuk át újdonsült akváriumunkat. Azonban ezt a műveletet csak vízzel tegyük, mert semmilyen vegyszer nem kerülhet az akváriumba. Az második és igen fontos lépés a megfelelő hely kiválasztása. Van egypár alapszabály, amit érdemes szem előtt tartani. Ne tegyük az akváriumot ablak elé, több okból kifolyólag. Egyrészt várhatóan nagy lesz a víz hőingadozása, másrészt ez a hely várhatóan kedvezni fog az algaképződésnek. Amennyiben nem szeretnénk állandóan az algát kapirgálni az üveg faláról, másik helyet kell keresünk. Ez a hely lehetőleg ne legyen a radiátor vagy konvektor közelében, mert télen itt is lehetnek gondjaink a víz hőfokával. A család is bizonyára lázongana, ha azért csavarnánk le a fűtést a szobában, mert az akváriumunk vizének hőmérséklete túllépte a 27 fokot. A legjobb helynek az ablak nélküli falak, illetve szobasarkok számítanak. Arra azonban figyeljünk, hogy a későbbiekben a takarítás során könnyedén hozzáférjünk az akvárium oldalaihoz, mert különben a tisztítás elég nagy nyűg lesz.

Dizájnos akváriumok

Dizájnos akváriumok

Akinek dizájnlakása van, nem engedheti meg, hogy egy snassz akváriumba kényszerítse halait. A tervezők gondoskodtak arról, hogy legyen miből választaniuk. Egy egyszerű, de esztétikusan berendezett, tisztességesen rendben tartott és persze szép, egészséges halak lakta akvárium kétségkívül klasszul feldobja a szobabelsőt. Dizájnlakásba viszont ez nem elég, oda bizony dizájnakvárium dukál és a tervezők örömest gondoskodnak arról, hogy az ebbéli igények se maradjanak kielégítetlenül. A halakat pedig úgysem kérdezi senki... A francia Octopus Studios terméke a hagyományos gömbakváriumok multiplex változata, a Silverfish akvárium. Az akvárium-komplexumban a derék kopoltyúsok szabadon úszkálhatnak egyik gömbből a másikba az azokat összekötő csöveken keresztül. Elsősorban trópusi édesvízi halak tartásához ideális.

Halak betegségei

Halak betegségei

Kezdő és gyakorlott akvaristákkal egyaránt előfordul, hogy megbetegszenek a halai. Ilyenkor az első és legfontosabb dolog az, hogy felismerjük, uszonyosunk valóban beteg-e, azaz a normálistól eltérő, betegségre utaló tüneteket mutat-e, vagy csak a gazdi paranoiás. Ez utóbbi esetben a halakkal nincs is további teendőnk. Lássuk, mik az akvárium lakóinak leggyakoribb betegségei! Egyértelmű jele a halbetegségnek a hastérfogat erőteljes megnövekedése (például hasvízkór esetén) vagy az apró, daraszerű pöttyök megjelenése az úszókon és a testen (darakór). De betegségre utalnak a véres sebek, fekélyek és a kóros lefogyás is. Sajnos a halak eleinte jól titkolják betegségüket, csupán étvágytalanok és kevésbé mozgékonyak. Később pedig már azért nehéz észrevenni a rendellenességet, mert a kór előrehaladtával összehúzzák úszóikat és többnyire behúzódnak valahova- ha még van annyi erejük.

Korallzátony a nappaliban

Korallzátony a nappaliban

Egy megfelelően karbantartott, igényesen kialakított akvárium a lakás egyik legharmonikusabb pontja lehet. Egyszerre nyugodt, mégis nagyon mozgalmas, egy relaxáló mozi a nap 24 órájában. Nem véletlen, hogy a távol-keleti térrendezés is fontosnak tekinti, mivel mind az öt elemet egyesíti magában. Az egyértelmű Víz és Föld elemek mellett a kövek a Fémet, a növények a Fát, a halak pedig a Tüzet képviselik. Az akvárium különösen kedvező a gazdagság és a siker megerősítésére, a kínai hagyományok szerint megfelelő számú és színű aranyhalat kell elhelyeznünk ahhoz, hogy ezeken a területeken erősítsük életünket. Ha nem pénzre vagy sikerre vágyunk elsősorban, egyszerűen csak természettudományos érdeklődés és esztétikai igény hajt minket, akkor is érdemes egy jól megtervezett, szép akváriumot elhelyezni lakásunkban. Első körben azt kell eldöntenünk, hogy édesvízi vagy tengeri akváriumot szeretnénk-e. Kezdő akvaristaként érdemesebb az édesvízivel kezdeni, s bár ez is kíván szakértelmet, a tengeri akvárium még speciálisabb, itt még több részlet tökéletes összehangolásáról kell gondoskodnunk. Árban is számottevő a különbség, egy átlagos, mondjuk 100 literes édesvízi akvárium minden felszereléssel és halakkal együtt már 40-50 ezer forint körüli összegből összeállítható.

Tuti menü